25% toename ingezamelde EPS/airpop

Afgelopen week bezocht Rogier Goes, directeur van Stybenex samen met onze ambassadeur Laurien Verstraten het GAD scheidingsstation in Hilversum. Daar heeft Rogier het onderzoeksrapport dat is uitgevoerd in opdracht van Stybenex aan Laurien overhandigd.

Uit dit rapport blijkt dat op 219 gemeentelijke milieustraten huishoudens inmiddels hun overtollig airpop kunnen aanbieden. Afgelopen jaar is 1.088  ton airpop ingezameld. Een jaar eerder werd bij 200 gemeenten zo’n 880 ton piepschuim ingezameld voor recycling en hergebruik. “Ten opzichte van 2018 betekent dit een toename van 25% voor het totaal ingezamelde tonnage en een stijging van 9,5% voor het aantal inzamelpunten”, aldus Rogier Goes.

Nederland koploper in Europa

“Particulieren realiseren zich dat airpop een waardevol materiaal is dat veelvuldig gerecycled kan worden voor hergebruik. Mede dankzij deze bewustwording wordt dit lichtgewicht materiaal, dat voor 98% uit lucht bestaat, steeds vaker ingeleverd bij één van de gemeentelijke milieustraten die Nederland rijk is. Nederland is zelfs koploper in Europa. Iets om trots op te zijn en een geweldige prestatie,” vervolgt Rogier. “Duurzame grondstof blijft in de kringloop en dat is beter voor het milieu en voor de circulaire economie”.

Komende jaren verdere stijging

In de komende jaren (2020 tot 2023) wordt een verdere stijging verwacht voor zowel de inzameling van EPS als het aantal locaties waar inzameling voor recycling plaatsvindt. Prognoses wijzen voor dit jaar op ca. 250 inzamelpunten en mogelijk nemen in 2023 meer dan 300 milieustraten deel. De verwachting is dat er dit jaar ca. 1.200 ton EPS wordt ingezameld én wanneer deze trend doorzet dan zal tegen het jaar 2023 ca. 1.680 ton airpop binnenkomen voor recycling en hergebruik.

Rogier