Blog

Noodzaak recycling nog duidelijker

 

In het afgelopen voorjaar werd de hele wereld opgeschrikt door de opkomst en verspreiding van het Corona virus. Het dagelijks leven kwam tot stilstand en landen gingen volledig op slot. Opeens werd onze wereld weer erg klein en moesten we het doen met de dingen die lokaal verkrijgbaar waren. Mensen werden bang dat er tekorten zouden ontstaan en gingen massaal hamsteren.

Waar er echter geen dreiging was voor een tekort aan wc-papier en voedsel, hebben veel producenten wel de nadelen ondervonden van de mondiale economie. Omdat overal ter wereld fabrieken noodgedwongen hun deuren moesten sluiten, ontstonden elders tekorten aan cruciale onderdelen zodat ook daar de productie stilgelegd moest worden.

Hiermee werden we hard met onze neus op de feiten gedrukt en bleken we niet zo zelfredzaam als we dachten. Hierdoor verandert langzaam de blik op de economie. Is het altijd beter als het ergens in Azië voor een schijntje voor ons geproduceerd wordt en per containerschip naar Nederland vervoerd wordt? Zijn we niet veel efficiënter en onafhankelijker als we meer in eigen huis fabriceren? Misschien mogen de marges iets minder zijn en misschien is men bereid een fractie meer te betalen?

Als de nood aan de man is komt het beste in de mens naar boven. Zo veranderden beddenfabrikanten hun productielijn om mondkapjes te kunnen gaan maken en gebruiken bierproducenten hun overtollige bier om desinfecterende gel te maken. Wie had dat gedacht, handen wassen met een restje bier en een mondkapje van Auping dragen?

Wat we hiervan dus leren, is dat we helemaal niet zo afhankelijk hoeven te zijn van andere landen, maar als we een beetje creatief zijn we zelf de oplossing al in huis hebben.

Gelukkig is deze denkwijze niet helemaal nieuw, voordat de wereld op slot ging kampten we al met een steeds groeiend tekort aan grondstoffen. De weg van het recyclen is niet nieuw, maar zeker nog niet af. Nog veel te weinig benutten we de mogelijkheden om een economie te creëren die nagenoeg circulair is. Teveel bruikbaar afval belandt in de verbrandingsoven terwijl het ook een nieuw leven had kunnen krijgen. Dit komt enerzijds doordat er nog te weinig afval gescheiden wordt maar anderzijds ook omdat afvalverwerkingsfabrieken nog niet altijd bij machte zijn om al het gescheiden afval goed te kunnen verwerken waardoor het alsnog in de oven terecht komt.

Binnen de EPS sector zijn er gelukkig al jarenlang grote stappen gezet en blijft de industrie zich ontwikkelen naar een volledig circulair product. Dit gebeurt met een sterk collectief en brede Europese steun. Initiatieven als PolystyreneLoop zijn hier een prachtig voorbeeld van en mede daardoor beloond met een prestigieuze Blue Tulip Award.

Maar we willen meer, elke visbox die niet wordt ingeleverd in de haven is er één teveel, elke verpakking van een nieuwe wasmachine die in de grijze kliko gaat is een gemiste kans en al het oude isolatiemateriaal wat in de restcontainer wordt gegooid zorgt voor onnodige uitstoot van de verbrandingsoven. Namelijk alle producten van piepschuim zijn 100% recyclebaar!

We zorgen er dan ook voor dat het steeds gemakkelijker wordt om het EPS afval in te leveren of in te zamelen. Er zijn aparte containers voor bedrijven beschikbaar die door afvalverwerkers met regelmaat worden geleegd en als particulier kun je bij bijna elke milieustraat je airpop/piepschuim afval apart inleveren. Als we dat met z’n allen gaan doen wordt EPS nog groener dan het al is en heeft het een mooie “Made in Holland “ stempel!

Nog meer voordelen van EPS ontdekken? Klik dan hier