Energiefonds kan jaren werk opleveren

Met een door de overheid ondersteund revolverend energiebesparingsfonds kunnen tot 921.000 woningen energiezuiniger gemaakt worden. Dat levert circa 15.000 manjaren werk op.

Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat aan Minister Stef Blok van wonen is aangeboden. De onderzoekers berekenden dat als er 2,7 miljard in een dergelijk fonds gestoken wordt, er tussen de 460.000 en 921.000 woningen energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Daardoor kan het energiegebruik in Nederland met tot 21 pentajoule dalen.

Het fonds moet woningeigenaren steunen tot het nemen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie, dubbelglas en het plaatsen van HR-ketels. Op dit moment vormen de kosten van dit soort maatregelen een te hoge drempel. Het fonds moet die wegnemen.

Het fonds voorziet echter niet in subsidies. Huiseigenaren kunnen geld lenen tegen een voor hen aanvaardbaar rentepercentage. Daardoor komt er steeds geld in het fonds terug dat gebruikt kan worden voor nieuwe aanvragen. Het werkt dus aan aanjager voor zowel de economie als een duurzamer Nederland. De plannen voor een dergelijk fonds bestonden al in het Lenteakkoord maar zijn door het huidige kabinet niet ingevuld. Eerder stelde Minister Blok dat hij wel het belang van een dergelijk fonds inzag maar er binnen zijn begroting geen geld voor had.

admin