EPS airpop®

Link: Klokhuis aflevering “hoe wordt EPS of airpop® eigenlijk gemaakt?

Al in  1952 werd het patent aangevraagd voor de ontwikkeling van het  materiaal dat tegenwoordig bekend staat als piepschuim; ook wel EPS (geExpandeerd PolyStyreen) of airpop®   genoemd. Het materiaal ontstaat door bolletjes van de kunststof styreen te verhitten met stoom, waardoor ze zich volzuigen met lucht en uitzetten (expanderen) tot wel 40x de oorspronkelijke grootte. Daarna worden ze samengeperst tot  de gewenste vorm. Vandaar de benaming “airpop®, engineered air”; het is 98% lucht!

EPS airpop® heeft een aantal unieke fysieke eigenschappen. Het heeft een hoge isolatiewaarde, het is heel licht en ongevoelig voor vocht. EPS airpop®is ook een duurzame bouwstof. Het is namelijk heel energie-efficiënt te produceren.  De isolatiewaarde van EPS loopt tijdens de levensduur niet terug. Aan het eind van de cyclus is EPS prima te hergebruiken. Het is van de gangbare isolatiematerialen het meest eenvoudig te recyclen. Recycling van airpop vergt het minste extra energie en dus ook de minste CO2-uitstoot.

Er zijn heel veel soorten EPS airpop®. Niet gek dat het daarom jaarlijks zijn weg vindt naar steeds meer innovatieve toepassingen. Om bijvoorbeeld sneller en hoogwaardiger te kunnen bouwen. Maar ook voor steeds lichtere toepassingen voor producten voor dagelijks gebruik en in de industrie. Als verpakkingsmateriaal zijn de mogelijkheden ongekend. EPS airpop® is inert (het reageert niet met andere stoffen) en dus heel geschikt voor het verpakken van voedingswaren. Bovendien is het milieuvriendelijk: heeft zelfs een gunstiger profiel dan bijvoorbeeld karton!