Toepassingen

Er zijn heel veel soorten EPS airpop®. Niet gek dat het daarom jaarlijks zijn weg vindt naar steeds meer innovatieve toepassingen. Om bijvoorbeeld sneller en hoogwaardiger te kunnen bouwen. Maar ook voor steeds lichtere toepassingen voor producten voor dagelijks gebruik en in de industrie.

Professionele bouw

EPS piepschuim is onmisbaar in de professionele bouw! In nieuwbouw en projectbouw is EPS airpop® niet meer weg te denken. EPS combineert de meeste  gunstige eigenschappen in één product: het is een milieuvriendelijk en hoogwaardig isolatiemateriaal voor funderingen, wanden, vloeren en daken. Het is universeel en vooral heel gemakkelijk toepasbaar en te verwerken, géén beschermende kleding of maskers nodig. Voor grond- weg- en waterwerken is het ook de ideale bouwoplossing als licht ophoogmateriaal.

Lees meer …

Particuliere woningisolatie

In Nederland is ongeveer de helft van de woningen niet of slecht geïsoleerd. Dat zorgt in de praktijk ongeveer voor 80 procent van de CO2-uitstoot. Niet alleen voor het klimaat, ook voor de portemonnee van de  bewoner is er veel te winnen met een goede isolatie. Gemiddeld is het energieverbruik in de bestaande bouw een 230 kWh per vierkante meter. In een opgeleverd nieuwbouw huis is dat nog 65 kWh.Na-isoleren van een bestaande woning  loont!  EPS (piepschuim) is goedkoop, duurzaam en milieuvriendelijk en je hebt geen speciale beschermingsmiddelen nodig bij het plaatsen

Renovatie

Voor het renoveren en verbeteren van bestaande bouw is EPS piepschuim een heel praktisch materiaal.  Zo zijn er hele innovatieve manieren om de buitengevel van de woning in één keer te isoleren én te vernieuwen. Ook voor de renovatie van daken bestaat er een aantal slimme en snelle  oplossingen.  Voordelen van het gebruik van piepschuim bij woningrenovatie zijn bijvoorbeeld

Lees meer….

Verpakkingen

Als verpakkingsmateriaal zijn de mogelijkheden ongekend. EPS airpop® is inert (het reageert niet met andere stoffen) en dus heel geschikt voor het verpakken van voedingswaren. Bovendien is het milieuvriendelijk: heeft zelfs een gunstiger profiel dan bijvoorbeeld karton! EPS  wordt al tientallen jaren op grote schaal gebruikt bij het inpakken en beschermen van de meest uiteenlopende (kwetsbare) producten. Het is licht en biedt een hoogwaardige bescherming tijdens het transport en is prijstechnisch interessant. Bovendien is het eenvoudig voor 100 procent te recyclen. EPS  biedt de verpakkingsindustrie grote voordelen

Lees meer …

Bijzondere toepassingen

EPS is een multifunctioneel materiaal. Bij veel bijzondere toepassingen kom je piepschuim, misschien wel onverwacht, tegen.

EPS  in de tuinbouw en sierteelt
Tuinders en siertelers gebruiken al jaren EPS airpop® . Al zo lang, dat inmiddels het grootste deel van het gebruikte materiaal in deze sectoren gerecycled wordt. Tuinders en siertelers werken graag met EPS airpop® vanwege het grote gamma aan specifieke producten voor hun bedrijf. Zo is er een grote verscheidenheid in zaai-, opkweek- en transporttrays. Andere airpop toepassingen zijn substraatgoten, aardbeientrays en convectieplaten. Door de hoge isolatiewaarde (constante temperatuur­huishouding voor de wortels) en de van origine spierwitte kleur (licht bevordert groei) zijn EPS piepschuim zaai- en verspeentrays uitermate geschikt voor de opkweek en teelt van jong plantmateriaal. Vormvast, bijna ongelimiteerde maatvoering, sterk, licht van gewicht en dus betrouwbaar en handzaam. Al deze producten hebben voor deze sector unieke eigenschappen:

  • het is licht, sterk en hygiënisch.
  • door de grote vormvastheid zijn de producten uitstekend machinaal te gebruiken, ook in geautomatiseerde processen.
  • trays zorgen voor een uitstekende licht-, lucht- en waterhuishouding waardoor producten optimaal kunnen groeien.
  • trays zijn in principe voor éénmalig gebruik. Ze worden vaak door de gebruikers gereinigd om meermalig in te zetten.
  • aan het eind van de cyclus is het materiaal voor 100 procent te recyclen. De tuinbouw sector loopt hier mee ver vooruit met een hoog recycle percentage.

Aardbevingsbestendig! In Groningen hebben aardbevingen veel invloed op de huizen. Een Groningse zocht een ontwerp voor een huis dat bestendig is tegen de aardschokken. Een architect ontwikkelde een ontwerp voor een huis volledig opgebouwd uit D-EPS, een piepschuim dat licht, schokbestendig en innovatief is. De fabrikant van het D-EPS ontwikkelde samen met de architect de piepschuim constructie, vloeren, kolommen en tussenmuren. Om de woning nog schokbestendiger te maken, kan het huis ook drijvend in een bak met water worden geplaatst. Zo hebben de aardbevingen minder impact en kan de Groningse veilig blijven op het land waar ze nu woont.

Ook in Zuid-Europa wordt EPS airpop® veel gebruikt in de bouw omdat het trillingen door aardbevingen gedeeltelijk kan opvangen.

Dempende werking bij treinomgevingen: de meest kosteneffectieve maatregel om trillingen en geluidsoverlast te voorkomen bij treinsporen is een scherm is dat bestaat uit een damwand en EPS airpop®