Happy huis zonder stekkers

Neelu Boparai bedacht het concept en Bouwbedrijf Mulder Obdam wil woningen bouwen waar simpele bouwkundige alternatieven ingewikkelde installaties vervangen. Een combinatie van de techniek bij passiefhuizen en beproefde eeuwenoude technieken.

Volgens ontwerper en architect Neelu Boparai moet een bewoner tegenwoordig eerst stapel gebruiksaanwijzingen doornemen om de techniek in zijn woning te begrijpen. Techniek die volgens haar ook onlogisch gedrag afdwingt. “Als het warm is, kun je geen raam openzetten omdat het ventilatiesysteem daarvan op hol slaat.” Dat was de opmaat naar de zo stekkerloos mogelijke woning. Mulder Obdam werkte het ontwerp technisch uit met Search Ingenieursbureau uit Eemnes. De aannemer verwacht het resultaat halverwege volgend jaar in vijf tot tienvoud te kunnen bouwen in de wijk Polderweijde in Obdam: acht twee-onder-één-kappers van elk ongeveer 530 kubieke meter en zeven gelijkvloerse woningen van elk ruim 400 kubieke meter. Het concept is inmiddels omarmd door Happy Energy, een initiatief van onder anderen Wubbo Ockels voor een duurzamer samenleving. Milieuvriendelijker wonen met minder energielasten en een hoger leefcomfort: dat zijn volgens projectmanager Benny Duimel van Mulder Obdam de kenmerken van het Happy Energy Huis. In de woning draait het volgens hem om natuurlijke ventilatie en passieve opwarming. “Het Happy Energy Huis heeft een groot oppervlak aan glas waar de zon vrij spel heeft.” Dat glas zit in een ‘zonnetoren’ annex trappenhuis die de entree van de woning markeert. Achter het glas wordt lucht verwarmd die zich door de woning verspreidt.

Lucht komt langs natuurlijke weg binnen en wordt mechanisch afgevoerd. De aanvoer gebeurt door middel van een grondbuis. Het ene eind sluit buiten aan op een staande buis met rooster en kap en binnen op een uitlaat onder de trap. De toevoerbuis is gecoat en kan in beginsel zonder onderhoud. Een kap en een rooster houden vuil en ongedierte tegen. Dezelfde buis helpt de woning ook te koelen door middel van nachtventilatie. Op het dak liggen twee zonnecollectoren voor een zonneboiler voor warm water. De woningen krijgen elk ook drie zonnepanelen. Een houtpelletkachel helpt de woning warm te houden. Deze werkt als een soort installatieloze centrale verwarming. Verder is ook de zonneschoorsteentechnologie kansrijk. Daarmee wordt een luchtstroom opgewekt door temperatuurverschillen die wordt omgezet in elektriciteit. Mulder Obdam is de eerste aannemer die volgens dit principe bouwt. Boparai: “Zo wordt veel energie en afval bespaard zonder hoge kosten en belasting voor mens en milieu.”

Bron: Cobouw

admin