DE VOORDELEN VAN EPS

Hoe kan een product dat voor 98% bestaat uit lucht, zo veelzijdig zijn? 

Door zijn unieke en duurzame eigenschappen is EPS uitermate geschikt voor toepassingen in o.a. de bouw. Hieronder hebben we de vele voordelen van EPS voor je op een rij gezet. 

EPS is makkelijk te recyclen

EPS is 100% recyclebaar. Zowel schoon als vervuild EPS kan worden teruggebracht tot de basisgrondstof polystyreen en daarna hergebruikt worden voor nieuwe bouwmaterialen. Daarom stimuleren de EPS-producenten dat zoveel mogelijk EPS wordt gerecycled. Het liefst zo hoogwaardig mogelijk en met de meeste milieuwinst. Om dat te realiseren zijn er meerdere recyclingprocessen. In Nederland wordt de recycling van EPS gefaciliteerd door een omvangrijk netwerk van inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers. 

Lees meer over het recyclen van EPS:

EPS isoleert als de beste

Stilstaande lucht is de beste isolator die we kennen. En laat EPS nou net voor 98% uit lucht bestaan. EPS zorgt dat wat warm moet blijven, warm blijft. En dat wat koud moet blijven, koud blijft. De hoge isolatiewaardes van EPS zorgen voor comfort in elk gebouw. Dat EPS gemakkelijk verwerkt, op maat gemaakt en gerecycled kan worden is extra fijn. Bovendien gaat EPS de volledige levensduur van een gebouw mee met behoud van kwaliteit. Vandaag de goede keuze is dus altijd de goede keuze.

Lees meer over gewicht van EPS:

Een hoog recyclingpercentage

In Nederland recyclen we 65% van het EPS dat we gebruiken op de bouwplaats. Daardoor is het klimaatvoordeel van EPS-producten nu al groot. Het recyclen van EPS-bouwproducten bespaart met de actuele recyclingpercentages over de hele levenscyclus grofweg 49% CO2-eq. ten opzichte van 100% verbranding. Dit betekent per kilogram EPS-bouwproduct een daling van 5,1 naar 2,6 kg CO2-eq. De producten van EPS zetten zich om in 2025 een recyclingpercentage van 75% te realiseren. 

Lees meer over het recyclingpercentage van EPS:

EPS is vochtbestendig

EPS is ongevoelig voor vocht. Daardoor behoudt EPS ook in een natte omgeving haar isolatiewaarde, kracht en vorm. Op EPS kun je dus bouwen, letterlijk. Niet voor niets wordt EPS vaak gebruikt om snelwegen op aan te leggen.En voor schimmelvorming of rot hoef je ook niet bang te zijn. 

Lees meer over vocht en EPS:

EPS is licht

EPS is ongevoelig voor vocht. Daardoor behoudt EPS ook in een natte omgeving of in natte omstandigheden haar isolatiewaarde, kracht en vorm. Op EPS kun je dus bouwen. Niet voor niets wordt EPS vaak gebruikt om snelwegen op aan te leggen.

Lees meer over gewicht van EPS:

EPS is sterk en veerkrachtig

EPS is dan wel licht, het is ook heel sterk. EPS is in staat om hoge belastingen te dragen zonder daarbij zijn vorm te verliezen. EPS is daarom naast een goede isolator ook heel goed bouwmateriaal en sterk genoeg om vloeren en bruggen te dragen. 

Lees meer over gewicht van EPS:

Stybenex
De branchevereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS-producten.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.