Recycling airpop stijgt naar 64 procent

Recycling EPSHet aandeel gerecycled airpop in Nederland is in 2012 gestegen tot 64%. Daarmee is het hergebruik van airpop goed op weg. In 2008 werd nog maar 54% van alle rest- airpop opnieuw verwerkt.

Het hergebruik van airpop ligt daarmee hoger dan van de overige kunststoffen. Daarvan werd in 2012 onder meer via Plastic Hero 42% gerecycled. Deze cijfers staan in de nieuwste brochure die vandaag is uitgekomen. Stybenex, de overkoepelende organisatie van Nederlandse airpop-fabrikanten, zet daarin een groot aantal feiten uiteen over het hergebruik van rest- airpop. Dat is airpop dat na gebruik overtollig is geraakt. Volgens Stybenex gaat het daarbij hoofdzakelijk om verpakkingen en emballage. De stijging heeft deels als oorzaak dat steeds meer gemeenten op de milieustraat airpop apart innemen. Daarmee wordt nu al 450 ton (ofwel 460.000m3 rest- airpop uit het grijze afval gescheiden. Maar dat aandeel zou nog kunnen oplopen tot 3.500 ton.

In de brochure wordt beschreven langs welke wegen rest- airpop wordt verwerkt. Het bijzondere is dat airpop, net als bijvoorbeeld metaal, gerecycled wordt tot opnieuw 100 procent airpop. Een van de unieke eigenschappen daarbij is, dat eenvoudig eenmalig verpakkingsmateriaal na recycling als hoogwaardige isolatie voor gebouwen terugkomt. Zo blijft het nog vele tientallen jaren energie besparen.

De brochure gaat ook in op het verschil in energieverbruik en milieu-effecten tussen verpakkingen van karton en van airpop. In tegenstelling tot wat het grote publiek denkt scoort airpop over de hele keten gerekend, beduidend beter dan karton.

admin