Rockwool veroordeeld wegens misleiding

De rechtbank van Amsterdam heeft Rockwool veroordeeld voor misleidende en ontoelaatbare vergelijkende reclame. De rechtszaak was aangespannen door Stybenex de vereniging van EPS fabrikanten. Stybenex had deze juridische stap ondernomen omdat Rockwool in brochures, persberichten en op haar site ten onrechte heeft gesteld dat het gebruik van steenwolisolatie leidt tot een hoger brandveiligheidniveau dan wanneer kunststof isolatie (waaronder EPS) wordt gebruikt. De rechtbank is het eens met Stybenex en heeft Rockwool gedwongen tot het stoppen van de verspreiding van de bewuste brochure en tevens tot het plaatsen van een rectificatie in vakbladen en op de Rockwool website.

Rockwool is door de rechtbank gedwongen de volgende rectificatie te plaatsen:

Bij vonnis van 19 januari 2011 van de rechtbank Amsterdam, is Rockwool veroordeeld deze rectificatie onder uw aandacht te brengen.

Rockwool heeft de brochure ‘Rockwool Steenwol, Brandveiligheid zonder kunstgrepen’ openbaar gemaakt. Deze brochure is een ongeoorloofde uiting van vergelijkende reclame, omdat zij misleidende mededelingen bevat over kunststof isolatiematerialen, waaronder EPS. Rockwool heeft de onjuiste mededeling gedaan dat bij het gebruik van Rockwool isolatie geen gevaar bestaat voor een explosieve verbranding van vrijkomende brandbare gassen. Rockwool heeft in de brochure bovendien ten onrechte de schijn gewekt dat toepassing van steenwol leidt tot een veel hoger brandveiligheidniveau van gebouwen dat bij toepassing van brandbare kunststof isolatiematerialen. Zij heeft zich tot slot in te algemene en op te ongenuanceerde wijze uitgelaten over de brandveiligheid van kunststof isolatiematerialen. Daardoor zou ten onrechte de indruk kunnen ontstaan dat deze producten niet op een veilige manier in de bouw kunnen worden toegepast. De rechtbank Amsterdam heeft bij het eerder genoemde vonnis van 19 januari 2011 geoordeeld dat de openbaarmaking van de brochure onrechtmatig is jegens de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van EPS-producten (Stybenex) en haar leden. De rechtbank heeft Rockwool veroordeeld de verdere openbaarmaking en verspreiding van de brochure ‘Rockwool Steenwol, Brandveiligheid zonder kunstgrepen’ te staken en gestaakt te houden.

De directie van Rockwool Benelux B.V.

Het volledige vonnis van 19 januari 2011 van de rechtbank Amsterdam kunt u lezen en downloaden via onderstaande pdf

Vonnis Rb Amsterdam, 19 januari 2011

admin