Bijzondere toepassingen

EPS is een multifunctioneel materiaal. Bij veel bijzondere toepassingen kom je piepschuim, misschien wel onverwacht, tegen.

Tuinbouw: door de hoge isolatiewaarde (constante temperatuur­huishouding voor de wortels) en de van origine spierwitte kleur (licht bevordert groei) zijn EPS piepschuim zaai- en verspeentrays uitermate geschikt voor de opkweek en teelt van jong plantmateriaal. Vormvast, bijna ongelimiteerde maatvoering, sterk, licht van gewicht en dus betrouwbaar en handzaam.

 

 

Aardbevingsbestendig: In Groningen hebben aardbevingen veel invloed op de huizen. Een Groningse zocht een ontwerp voor een huis dat bestendig is tegen de aardschokken. Een architect ontwikkelde een ontwerp voor een huis volledig opgebouwd uit D-EPS, een 

piepschuim dat licht, schokbestendig en innovatief is. De fabrikant van het D-EPS ontwikkelde samen met de architect de piepschuim constructie, vloeren, kolommen en tussenmuren. Om de woning nog schokbestendiger te maken, kan het huis ook drijvend in een bak met water worden geplaatst. Zo hebben de aardbevingen minder impact en kan de Groningse veilig blijven op het land waar ze nu woont.

Ook in Zuid-Europa wordt EPS airpop® veel gebruikt in de bouw omdat het trillingen door aardbevingen gedeeltelijk kan opvangen.

Dempende werking bij treinomgevingen: de meest kosteneffectieve maatregel om trillingen en geluidsoverlast te voorkomen bij treinsporen is een scherm is dat bestaat uit een damwand en EPS airpop®

 

admin