Woningisolatie particulieren

In Nederland is ongeveer de helft van de woningen niet of slecht geïsoleerd. Dat zorgt in de praktijk ongeveer voor 80 procent van de CO2-uitstoot. Niet alleen voor het klimaat, ook voor de portemonnee van de  bewoner is er veel te winnen met een goede isolatie. Gemiddeld is het energieverbruik in de bestaande bouw een 230 kWh per vierkante meter. In een opgeleverd nieuwbouw huis is dat nog 65 kWh. Daarmee is het na-isoleren van een bestaande woning  al snel rendabel.En daarbij speelt EPS (piepschuim) een belangrijke rol.

Waarom isoleren? Een goede woning biedt veel leefcomfort, een gezond binnenmilieu en een lage energierekening. Dat is een belangrijke reden om een bestaande woning beter te isoleren. Ook de zorg voor het klimaat is belangrijk. Fossiele brandstoffen zijn niet oneindig beschikbaar. Na-isoleren loont!

Waarom isoleren met EPS /piepschuim ? Voor particulieren is isolatie met piepschuim heel interessant. Het is goedkoop, duurzaam en milieuvriendelijk.

Renovatie

Voor het renoveren en verbeteren van bestaande bouw is EPS piepschuim een heel praktisch materiaal.  Zo zijn er hele innovatieve manieren om de buitengevel van de woning in één keer te isoleren én te vernieuwen. Ook voor de renovatie van daken bestaat er een aantal slimme en snelle  oplossingen.  Voordelen van het gebruik van piepschuim bij woningrenovatie zijn bijvoorbeeld dat:

 • het bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat; het is ongevoelig voor vocht en schimmel
 • er geen vezels, stof of gevaarlijke stoffen vrijkomen en stofophoping wordt voorkomen. Het kan zonder bescherming gebruikt worden. Geen huidirritate, geen gevaar voor de ogen of luchtwegen.
 • het eenvoudig te verwerken is: het is superlicht en makkelijk hanteerbaar

 • mits goed aangebracht gaat het levenslang mee zonder onderhoud
 • isolatie kan eventueel zelf uitgevoerd worden
 • uitstekende spouw-, dak- en vloerisolatie tegen acceptabele kosten
 • milieuvriendelijk
 • geen enkel gezondheidsgevaar: zonder beschermende maatregelen te verwerken  en goed brandveilig toe te passen
 • volledig recyclebaar
 • na-isolatie zorgt voor een beter Energielabel dat verplicht is bij de verkoop van uw huis.
 • na-isolatie verhoogt de waarde van de woning.

Uw voordeel; wat is de terugverdientijd?

 • Een goede dakisolatie is nagenoeg altijd rendabel want de investering is over het algemeen in twee jaar terug verdiend. Soms zelfs in minder tijd als er op de bovenste verdiepingen al flink werd verwarmd. Het omgekeerde gebeurt soms ook: door dat de bovenste verdiepingen van een huis na dakisolatie veel comfortabeler zijn, worden ze ook meer gebruikt. Waardoor er ook meer gestookt wordt.
 • Het na-isoleren van de spouw is een zeer interessante optie. Een woning, gebouwd tussen 1930 en 1975, verbruikt ca 9 kubieke meter gas per vierkante meter gevel minder als deze met gebonden airpop parels wordt nageïsoleerd. Een terugverdientijd van 30 maanden is daarom zeker realistisch. Daar mag u nog een enorme comfortverhoging en een betere verkoopprijs voor uw woning door een beter energielabel bij optellen! Het vullen van een spouwmuur vraagt professionele apparatuur. Een IKOB/BKB gecertificeerd bedrijf beschikt hierover.
 • Vloerisolatie verhoogt het wooncomfort enorm en geeft minder koude trek over de grond. Met airpop platen is vloerisolatie door iedereen te realiseren. Ook bij (zeer) vochtige kruipruimten is airpop uitermate geschikt en effectief. Terugverdientijden van vier jaar zijn geen uitzondering. Een alternatief voor vloerisolatie is het isoleren van de bodem met dichte zakken gevuld met airpop -parels. Dit is eenvoudiger maar heeft een langere terugverdientijd.

Een goede aanpak
Recent opgeleverde woningen zijn voorzien van isolatie en energiezuinige voorzieningen volgens een vooraf opgezet plan. Bij de meeste bestaande huizen is dat niet zo. Vaak is daar wel het een en ander gedaan, maar niet alles. En dat is belangrijk, wil je zo efficiënt mogelijk een goed resultaat bereiken. Een goed plan van aanpak ziet er zo uit:

 • beperk eerst de energievraag (isolatie), triplegras, luchtdichtheid, gestuurde ventilatie.
 • gebruik zoveel mogelijk duurzame energie (zonne-windenergie en warmtepomp)
 • als je toch energie uit fossiele brandstof nodig hebt, gebruik het dan zo efficiënt mogelijk (HR-ketels.)

De energievraag beperken, dus isoleren, is het belangrijkste: het heeft tenslotte geen zin een HR ketel te plaatsen als die warmte vervolgens overal weglekt. Bij een bestaand huis gaat het om het isoleren van het dak, de wanden en de vloer. Dit kan niet zonder dat er ook isolerende HR++ beglazing wordt toegepast (meer info: milieucentraal.nl.).

Ook bij na-isolatie gaat het om rendement versus investering. Het meest effectief is het isoleren van het dak. Daarna volgt isolatie van de gevel en dan de vloer. Behalve besparing, zorgt vloerisolatie voor veel meer comfort. En het is niet erg duur

 

admin