Verbazing over problemen bij het verzekeren van gebouwen met zonnepanelen

Stybenex is verbaasd over het bericht in Solar Magazine “Thialf moet van verzekeraar zonnepanelen uitzetten, verwijdering van dak dreigt”. Volgens het bericht is het Thialf-stadion niet meer verzekerbaar. Dit zou komen door “de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie”. Stybenex vindt het in ieders belang dat precies wordt achterhaald wat er aan de hand is, gebaseerd op feiten en gedegen onderzoek. Daarnaast draagt Stybenex er graag aan bij om gezamenlijk te blijven zorgen voor brandveilige daken met zonnesystemen.

Torenhoge verzekeringspremies

Helemaal nieuw is het niet: al langer klagen bedrijven die (bijna) energieneutraal willen bouwen over torenhoge verzekeringspremies of zelfs een geweigerde opstalverzekering. Met als gevolg dat ze dan maar geen zonnepanelen installeren. Dat staat natuurlijks haaks op de inspanningen om Nederland volledig duurzaam te krijgen.

Nauwelijks brandincidenten met zonnepanelen

Hoe groot is eigenlijk dat risico van brand met zonnepanelen? Wat blijkt: er zijn nauwelijks brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. TNO onderzocht de 23 woningbranden (in 2018) die bekend zijn, wat neerkomt op slechts 0,014 % van de ongeveer 170.000 in dat jaar geïnstalleerde systemen. Het verzekeringsrisico van zonnepanelen op daken is dus zeer klein. Componenten en ondeugdelijke aansluitingen zijn in bijna alle gevallen de brandoorzaak. Kortom: er ontstaat een brandrisico wanneer panelen op een verkeerde manier worden gemonteerd. Dus is het advies: schakel altijd een gekwalificeerde installateur in.

Bij branden met PV-systemen spelen isolatiematerialen geen rol

Van de bij TNO bekende branden met een PV-systeem waren er drie op een plat dak. Eén daarvan maar op een bedrijfspand. Voor zover ons bekend vinden gelukkig amper ernstige incidenten plaats op zakelijke panden met platte daken; er waren twee branden in een periode van vier jaar (2016 t/m 2019). Hierbij speelden de isolatiematerialen (EPS en minerale wol) onder de dakbedekking geen rol.

Energietransitie wordt belemmerd

Er is dus geen reden om alleen zonnepanelen toe te staan op constructies met zogeheten ‘onbrandbare’ isolatiematerialen. Maar de energietransitie wordt nu wel fors belemmerd, doordat gebouweigenaren vanwege de kosten moeten afzien van het plaatsen van zonnepanelen. Daar komt bij dat een veelgebruikt isolatiemateriaal als EPS, met de eigenschappen van 98% lucht en 100% recyclebaarheid, uitstekend past in de circulaire economie. Ook vereisen alternatieve isolatiematerialen zwaardere (en dus kostbare) constructies en zijn ze meestal niet geschikt om intensief te belopen.

Nicolette