Jos bouwt duurzaam huis van EPS en beton

In Enschede staat een huis gemaakt van niets anders dan EPS en spuitbeton. Het gaat hier om een project van ingenieur Jos Olde Hanter. Jos bouwde eerder al een huis van EPS, maar toen er kavels aan ‘t Erve Brandemaat (bestemd voor toekomstbestendig, natuurinclusief en circulair bouwen) vrij kwamen, besloot hij om zijn systeem van EPS verder uit te testen.

EPS-systeem

Het zogenaamde M2-systeem is afkomstig uit Italië en bestaat uit een EPS-element met een geïntegreerd wapeningsnet (voor constructieve stevigheid) met aan weerszijden circa 35 mm spuitbeton. In het nieuwe huis is alles met dit systeem gemaakt; de wanden, de vloeren én zelfs het dak. Van een staalconstructie is geen sprake. “Het is super sterk, je hebt boven de ramen en deuren ook geen lateien meer nodig.” Volgens Jos zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. “Je kunt er ook heel makkelijk ronde vormen in aanbrengen. Of verdiepingen laten overhangen, dat is geen probleem.”

Foto: Oscar Siep/RTV Oost

Voordelen

Eén van de grootste voordelen van het bouwen met EPS is de hoge isolatiewaarde. Het energieverbruik – in combinatie met zonnepanelen – is nagenoeg 0. De wanden en daken hebben zelfs een RC-waarde van 6,6. Dat zit ver boven de gestelde eisen aan nieuwbouw. Daarnaast gaat bouwen met EPS heel snel. De systeemplaten worden genummerd aangeleverd en vervolgens als een soort bouwpakket in elkaar gezet. Slechts een klein team is nodig om deze werkzaamheden uit te voeren en ook leidingwerk en elektra kan makkelijk worden verwerkt.

Duurzaam

Jos denkt met zijn systeem een antwoord te hebben op de belangrijkste vragen in de bouwwereld. “Bouwen is op zichzelf niet een milieuvriendelijke bezigheid, maar noodzakelijk is het wel.” Uit onderzoek blijkt dat bouwen met een M2-systeem ongeveer 40 procent minder CO2-uitstoot oplevert ten opzichte van traditionele bouw. Dit komt vooral door de hoge isolatiewaarde, waardoor energieneutraal bouwen binnen handbereik lijkt. Tevens is bouwen met EPS betaalbaar, eenvoudig en brengt een dergelijk systeem zelfbouw een stap dichterbij. 

Bekijk hier de video die RTV Oost eerder over dit project maakte:

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.