DE VOORDELEN VAN EPS

Hoe kan een product dat voor 98% bestaat uit lucht, zo veelzijdig zijn? 

Door zijn unieke en duurzame eigenschappen is EPS uitermate geschikt voor toepassingen in de bouw. We hebben de vele voordelen van EPS voor je op een rij gezet.

EPS is makkelijk te recyclen

EPS is niet alleen 100% recyclebaar, maar wordt ook feitelijk volop gerecycled. Zowel schoon als vervuild EPS kan worden teruggebracht tot de basisgrondstof polystyreen en daarna hergebruikt worden voor nieuwe bouwmaterialen. Daarom stimuleren de EPS-producenten dat zoveel mogelijk EPS wordt gerecycled. Het liefst zo hoogwaardig mogelijk en met de meeste milieuwinst. Om dat te realiseren zijn er meerdere recyclingprocessen. In Nederland wordt de recycling van EPS gefaciliteerd door een netwerk van inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers.

Lees meer over het recyclen van EPS:

EPS heeft een gunstige milieuscore

EPS heeft een zeer lange levensduur en is volledig te recyclen mét behoud van de nieuwkwaliteit. Door deze hoge mate van recyclebaarheid is EPS-isolatie ideaal voor duurzame en circulaire bouw. In vergelijking met andere isolatiematerialen heeft EPS lage milieukosten (MKI-waarde) en stelt in staat om te voldoen aan een optimale milieuprestatie voor uw bouwwerk (MPG-score).

Lees meer over de milieuscore van EPS:

Een hoog recyclingpercentage

In Nederland recyclen we nu al 65% van het EPS dat overblijft op de bouwplaats. Het recyclen van EPS-bouwproducten bespaart met de actuele recyclingpercentages over de hele levenscyclus bijna 49% CO2-eq. ten opzichte van verwerking als bouwafval. Dit betekent per kilogram EPS-bouwproduct een daling van 5,1 naar 2,6 kg CO2-eq. De producenten van EPS zetten zich in om in 2025 een recyclingpercentage van 75% te realiseren.

Lees meer over het recyclingpercentage van EPS:

EPS isoleert als de beste

Stilstaande lucht is de beste isolator die we kennen. En laat EPS nou net voor 98% uit lucht bestaan. EPS zorgt dat wat warm moet blijven, warm blijft. En dat wat koud moet blijven, koud blijft. De gunstige isolatiewaardes van EPS zorgen voor comfort in elk gebouw. EPS is gemakkelijk te verwerken, op maat te maken en licht van gewicht. Bovendien gaat EPS de volledige levensduur van een gebouw mee met behoud van kwaliteit.

Lees meer over gewicht van EPS:

EPS is sterk en veerkrachtig

EPS is niet alleen licht van gewicht, het is ook heel sterk. EPS is in staat om hoge belastingen te dragen zonder daarbij zijn vorm te verliezen. EPS is daarom naast een goede isolator ook heel goed bouwmateriaal en sterk genoeg om vloeren en bruggen te dragen. 

Lees meer over gewicht van EPS:

EPS is vochtbestendig

EPS is ongevoelig voor vocht. Daardoor behoudt EPS ook in een natte omgeving haar isolatiewaarde, kracht en vorm. Op EPS kun je dus bouwen, letterlijk. Niet voor niets wordt EPS gebruikt als stevige ondergrond voor nieuwe wegen.

Lees meer over vocht en EPS:

EPS is licht

EPS bestaat voor 98% uit lucht. Hierdoor is EPS ontzettend licht en gemakkelijk te verwerken. Ook zorgt het lage gewicht voor minder belasting bij transport, waardoor er minder brandstof nodig is.

Lees meer over gewicht van EPS:

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.