Rotterdamse brug leunt op constructie van EPS

Met EPS kun je uitstekend isoleren, maar EPS is ook ideaal als funderingsmateriaal voor infra-toepassingen. Daarom besloot Rijkswaterstaat om de tijdelijke Suurhoffbrug in Rotterdam deels op EPS te laten rusten. Afgelopen maand werd deze tijdelijke brug naast de Suurhoffbrug geplaatst. De tijdelijke brug moet de bestaande brug ontlasten en blijft 10 tot 15 jaar liggen. 

Tijdelijke brug met EPS

Dat de brug tijdelijk is, komt omdat Rijkswaterstaat de bestaande brug gaat renoveren. Uiteindelijk moet er zelfs een geheel nieuwe oeververbinding komen, maar tot die tijd zorgt de tijdelijke brug voor wat lucht en ruimte zodat Rijkswaterstaat kan bedenken hoe de Maasvlakte en Voorne-Putten op langere termijn bereikbaar blijven.

EPS-constructie 

Bij de realisatie van de brug is gebruik gemaakt van een EPS-constructie. Hier is voor gekozen, omdat de keuze voor gewapende grond (een combinatie van staal en zand) niet overal haalbaar en wenselijk was. Gelukkig is EPS ook uitermate geschikt als bouwmateriaal. EPS is licht, druk- en vormvast, makkelijk in gebruik en onderhoud en over de jaren heen vaak goedkoper dan zand. Ideaal dus als funderingsmateriaal voor infra-toepassingen. In Rotterdam hebben ze met EPS-blokken een nieuw grondlichaam gecreëerd. Hierdoor sluiten de bestaande en tijdelijke brug perfect op elkaar aan.

In gebruik

De komende weken wordt de brug afgemaakt. Eind juni gaat hij in gebruik. Beide bruggen verwerken dan één richting aan wegverkeer. Fietsers en brommers gaan over de nieuwe tijdelijke brug.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

 

Stybenex
De branchevereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS-producten.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.