Forse milieuwinst dankzij EPS-recycling

17 februari 2023

De huidige recycling van EPS-producten zorgt voor 49% CO2-winst. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NRK Recycling, de branchevereniging voor kunststof recyclers, en zet het klimaatvoordeel van de meest gebruikte kunststoffen op een rij.

Het onderzoek laat het klimaatvoordeel zien van nieuw fossiel kunststof dat wordt vervangen door (mechanisch) gerecycled materiaal. Doordat het meeste EPS dat vrijkomt op de bouwplaats wordt gerecycled is het klimaatvoordeel van EPS-producten nu al groot. Het recyclen van EPS-bouwproducten bespaart met de actuele recyclingpercentages over de hele levenscyclus grofweg 49% CO2-eq. ten opzichte van 100% verbranding. Dit betekent per kilogram EPS-bouwproduct een daling van 5,1 naar 2,6 kg CO2-eq.

De milieuwinst van gerecyclede kunststoffen is eenvoudig te verklaren. Bij recycling worden grondstoffen immers opnieuw gebruikt, waardoor er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn en er minder afval in verbrandingsovens belandt. Hoewel de milieuwinst bij de inzet van gerecycled materiaal buiten kijf staat, is volgens NRK Recycling stimuleringswetgeving nodig om het gebruik van recyclaat verder te bevorderen.

Door recycling te bevorderen kunnen bedrijven bijdragen aan een duurzame, circulaire economie en een vermindering van CO2-uitstoot.

Meer lezen? Het hele onderzoek vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Twitter en LinkedIn.

Stybenex
De branchevereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS-producten.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.