De aanleg van het nieuwe Vrijheidsplein in Groningen komt in een stroomversnelling. Aannemers gaan binnenkort aan de slag met de oostzijde van het verkeersknooppunt. De verhoogde weg komt niet, zoals eerder gepland, op zand te liggen. In plaats daarvan wordt EPS gebruikt.
‘De ondergrond hier is redelijk slecht’, legt Johan Zijlstra, hoofd-werkvoorbereider, uit. ‘Daardoor kunnen we traditionele ophoogmaterialen eigenlijk niet gebruiken. Normaal gesproken doen we zoiets met zand.’ Gelukkig is er een oplossing gevonden in de vorm van een constructie van EPS. ‘In totaal komen hier straks 100.000 blokken EPS te liggen.’
EPS is geschikt als ophoogmateriaal omdat het licht én sterk is. Voor extra stevigheid wordt de constructie volgens een patroon aangelegd. Tevens zijn de blokken op maat gesneden, zodat dat niet op locatie hoeft te gebeuren en er geen EPS-korrels in de natuur terecht komen.
Foto: Elwin Baas/RTV Noord
Eerder is EPS gebruikt bij de aanleg van de tijdelijke zuidelijke ringweg. Daar beschermt EPS ondergrondse kabels en leidingen: ‘Als je daar zand op gooit, kunnen die verzakken, verschuiven en zelfs kapot gaan’, aldus omgevingsmanager Bert Kramer.
Het nieuwe Vrijheidsplein is naar verwachting eind 2024 af.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.