Plant Manager Bennie Kroes over EPS-zwerfafval: “Zorg dat EPS ‘binnenshuis’ blijft”

15 september 2022

Op 16 september is het zover: dan komen de leden van Stybenex in actie tijdens de NRK Buitenterreindag van de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie. In aanloop naar deze dag interviewen wij Bennie Kroes, Plant Manager bij VBI Weurt. Met hem hebben we het over het onderhoud van zijn bedrijfsterrein en hoe hij voorkomt dat daar losse EPS-bolletjes rondzwerven.

Wat doen jullie om EPS-zwerfafval op en rond jullie bedrijfsterrein te voorkomen?

“Allereerst zorgen we ervoor dat EPS ‘binnenshuis’ blijft. Dit doen we door het hekwerk rondom ons terrein helemaal dicht te maken en op sommige plekken damwanden en groene doeken te plaatsen. Ook voorzien wij onze putten en kolken van zeven, zodat EPS niet via ons riool in het hoofdriool kan komen. Dat geldt overigens ook voor de afvoer van ons regenwater. We willen niet dat EPS in het slootwater terecht komt. Naast dat we ervoor zorgen dat EPS op ons eigen terrein blijft, maken we dit terrein ook regelmatig schoon. Dat doen we zelf, maar maandelijks komt er ook een hoveniersbedrijf langs die met een speciale stofzuiger ons hele terrein stofzuigt. Verder doen we dakinspecties en is het belangrijk om EPS op de juiste manier te verpakken, op te stapelen en te vervoeren. We rijden bijvoorbeeld altijd met gesloten vrachtwagens en door netten te spannen voorkomen we dat EPS wegwaait. Het is en blijft natuurlijk een zeer lichtgewicht materiaal.”

Wat kunnen afnemers, verwerkers en aannemers doen om EPS-zwerfafval te voorkomen?

“Download de verwerkingsvoorschriften! Iedere fabrikant stelt deze beschikbaar en hierin staat precies omschreven welke maatregelen je kunt treffen en welke gereedschappen je nodig hebt om EPS op de juiste manier te verwerken. Het gaat nu mis, omdat EPS vaak op dezelfde manier wordt behandeld als andere materialen. Dan gebruikt de timmerman op de bouwplaats dezelfde houtzaag voor het zagen van een balk als het op maat maken van een stuk EPS. Dit terwijl hij veel beter een gloeimes kan gebruiken.”

Schone Rivieren doet ieder jaar onderzoek naar de hoeveelheid zwerfafval langs de rivieroevers in Nederland. Dit voorjaar werd er relatief veel ‘piepschuim’, dus waarschijnlijk ook EPS, gesignaleerd. Hebben jullie enig idee waar dit EPS-zwerfafval vandaan komt?

“Ik denk dat een groot deel afkomstig is uit de scheepvaart, maar dat ook de bouwplaatsen en betonfabrieken langs de rivieren van invloed zijn. We hebben dat zelf ook gezien bij onze betonfabriek in Huissen. Hier worden onze vloersystemen geassembleerd en komen beton en EPS samen. Toen we een paar jaar geleden werden benaderd door GoClean omdat zij opvallend veel EPS-zwerfafval in de buurt van onze fabriek vonden, konden we twee dingen doen: óf onze kop in het zand steken óf onze verantwoordelijkheid nemen en zoeken naar een oplossing. Dat laatste hebben we gedaan en sindsdien trekken we samen op. We hebben al meerdere verbeteringen (o.a. het gebruik van kooien en netten) doorgevoerd en inmiddels is de hoeveel EPS-zwerfafval een stuk minder geworden.”

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is niet schadelijk voor het milieu (immers: 98% is lucht), maar omdat het zo licht is, kunnen kleine stukjes wel makkelijk wegwaaien. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door hun zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar moet worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Twitter en LinkedIn.

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.