EPS zit in je huis, je skihelm én in de doos van je nieuwe televisie. Hieronder de toepassingen van EPS op een rij:
EPS is onmisbaar in de professionele bouw. Zowel in nieuwbouw als projectbouw is EPS niet meer weg te denken. EPS combineert de meeste unieke eigenschappen in één product: het is duurzaam en hoogwaardig isolatiemateriaal voor funderingen, wanden, vloeren en daken, maar ook voor grond-, weg- en waterwerken is het de ideale bouwoplossing als licht ophoogmateriaal.
In Nederland is ongeveer de helft van de woningen niet of slecht geïsoleerd. Dat zorgt in de praktijk voor ongeveer 80 procent van de CO2-uitstoot. Niet alleen voor het klimaat, ook voor de portemonnee van de bewoner is er veel te winnen met goede isolatie. Gemiddeld is het energieverbruik in de bestaande bouw een 230 kWh per vierkante meter. In een opgeleverd nieuwbouw huis is dat nog 65 kWh. Na-isoleren van een bestaande woning loont! EPS is uitstekend isolatiemateriaal. Het is goedkoop, duurzaam en je hebt geen speciale beschermingsmiddelen nodig bij het plaatsen.
Voor het renoveren en verbeteren van bestaande bouw is EPS uitermate geschikt. Zo zijn er verschillende innovatieve manieren om de buitengevel van een woning in één keer te isoleren en te vernieuwen. Ook voor het na-isoleren van het dak of de vloer bestaan slimme en snelle oplossingen. Na-isolatie met EPS vermindert niet alleen de energievraag van bestaande bouw, maar verhoogt ook het wooncomfort. Daarnaast is de terugverdientijd over het algemeen vrij kort.
Als verpakkingsmateriaal zijn de mogelijkheden ongekend. EPS is inert. Dit betekent dat het niet reageert met andere stoffen. EPS is dus heel geschikt voor het verpakken van voedingswaren. Bovendien is EPS zeer duurzaam, het heeft zelfs een gunstiger profiel dan karton. EPS wordt al tientallen jaren op grote schaal gebruikt bij het inpakken en beschermen van de meest uiteenlopende (kwetsbare) producten (denk bijvoorbeeld aan medicijnen). EPS is licht, biedt een hoogwaardige bescherming tijdens het transport en is prijstechnisch interessant.
EPS is een multifunctioneel materiaal. Bij veel bijzondere toepassingen kom je EPS, misschien wel onverwacht, tegen. Zo wordt EPS al jaren door tuinders en siertelers gebruikt. Door de hoge isolatiewaarde en de vormvastheid zijn zaai- en verspreentrays van EPS uitermate geschikt voor de opkweek en teelt van jong plantmateriaal. Een andere bijzondere toepassing is het EPS dat wordt toegepast in woningen in gebieden waar veel aardbevingen zijn. EPS zorgt ervoor dat de trillingen van de aardbevingen gedeeltelijk worden opgevangen. Tot slot kom je EPS ook in treinomgevingen tegen. Een damwand met EPS is de meest kosteneffectieve maatregel om trillingen en geluidsoverlast bij treinsporen te voorkomen.
Wil je meer weten over de toepassingen van EPS? Lees meer op de pagina EPS in de praktijk.
EPS is 100% recyclebaar. Zowel schoon als vervuild EPS kan worden teruggebracht tot de basisgrondstof polystyreen. Deze stof kan worden hergebruikt voor nieuwe bouwmaterialen. Ook behoudt EPS zijn isolatiewaarde tijdens de gehele levensduur. EPS veroudert niet en gaat oneindig mee.
EPS bestaat voor 98% uit lucht. Hierdoor is EPS ontzettend licht en gemakkelijk te verwerken. Ook zorgt het lage gewicht voor minder belasting bij transport, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt.
Bij de verwerking van EPS heb je geen speciale beschermingsmiddelen (masker of handschoenen) nodig. Er komen geen vezels of schadelijke stoffen vrij.
Vocht in gebouwen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor de structuur van een gebouw. Omdat EPS geen vocht opneemt, ontstaat er geen vocht- of schimmelvorming. Dit heeft een positief effect op de isolatiewaarden.
EPS is een zeer lichtgewicht materiaal, maar ook heel sterk. EPS is in staat om hoge belastingen te dragen zonder daarbij zijn vorm te verliezen.
Door zijn unieke en duurzame eigenschappen is EPS uitermate geschikt voor toepassingen in o.a. de bouw en de verpakkingswereld. Hieronder zetten we de voordelen van EPS op een rij:
EPS is een afkorting voor geëxpandeerd polystyreen. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen bestaat. Het polystyreen verpakt als het ware de lucht.
In steeds meer verschillende sectoren kiest men voor EPS. Denk aan de bouw, de gezondheidszorg en de land- en tuinbouw. Misschien ken je EPS ook wel als piepschuim, airpop of tempex.
Al het EPS dat eerder is gebruikt, kan weer een nieuwe bestemming krijgen. Dat maakt EPS 100% recyclebaar. Ook behoudt EPS zijn isolatiewaarde tijdens de gehele levensduur, waardoor het niet veroudert.
Stybenex is lid van EUMEPS.
Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.
Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.