Een schone bouwplaats: voorkom verwaaiing van EPS-bouwafval

12 april 2023

Bouwafval is een belangrijke bron van zwerfafval op het land en in de rivieren. Vooral lichte materialen, waaronder EPS, zijn gevoelig voor verwaaiing en worden helaas teruggevonden in het water en de openbare ruimte. Het voorkomen van verwaaiing van bouwafval is daarom een belangrijk onderdeel van het programma plasticvrije rivieren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In samenwerking met bouwpartijen en gemeenten heeft Rijkswaterstaat in 2021 onderzoek gedaan naar de verwaaiing van bouwafval en op basis daarvan de leaflet ‘Voorkom verwaaiing van bouwafval’ ontwikkeld.

Recent is in samenwerking met Stybenex ook de omgang met EPS-producten aan deze leaflet toegevoegd.

Download hier de nieuwste versie van de leaflet ‘Een schone bouwplaats: voorkom verwaaiing van bouwafval’.

De leaflet bevat praktische tips die bouwers direct op hun bouwplaats kunnen toepassen om te voorkomen dat bouwmaterialen in het milieu terechtkomen. Zo wordt het aanbevolen om EPS te snijden (met een elektrische EPS-snijder) in plaats van te zagen om verwaaiing van EPS-korreltjes te voorkomen.

De leaflet is bedoeld voor bouwers en wordt verspreid door gemeenten, NGO’s en brancheorganisaties (zoals Stybenex), zodat bouwers de beschikbare kennis kunnen inzetten op hun bouwplaatsen. Door samen te werken en maatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat bouwafval niet langer bijdraagt aan de vervuiling van onze rivieren en omgeving.

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is erg licht, waardoor kleine korreltjes makkelijk kunnen wegwaaien. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door het zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar dient te worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Twitter en LinkedIn.

Stybenex
De branchevereniging van Nederlandse fabrikanten van EPS-producten.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.