Van Haperen Dakbedekkingen over de inzameling van EPS: “Wij hebben onze eigen milieustraat ontwikkeld”

24 november 2022

EPS is 100% recyclebaar. Daarom stimuleert Stybenex maximale inzameling en hoogwaardige recycling van EPS. Ook Michael van Haperen, directeur bij Van Haperen Dakbedekkingen, draagt op zijn manier een steentje bij. Wij spraken hem over duurzaam ondernemen, zijn eigen milieustraat en de voordelen van EPS.

Jullie hebben recent ‘De Groene Pluim’ ontvangen, wat houdt dit in?

“De Groene Pluim is een initiatief om bedrijven die echt duurzaam ondernemen erkenning te geven. Veel bedrijven roepen dat ze duurzaam ondernemen, maar doen dit niet. Andersom zijn er ook heel veel bedrijven die wel duurzaam ondernemen, maar dit niet roepen. Voor die laatste groep ondernemers biedt De Groene Pluim een platform. Bedrijven met een Groene Pluim gelden als voorbeeld voor de rest. Dat wij er nu ook een hebben, daar ben ik best een beetje trots op.”

Wat doen jullie dan precies?

“Sinds een paar jaar hebben wij een eigen milieustraat op ons bedrijventerrein. In deze milieustraat worden 9 verschillende afvalstromen verzameld. Ook EPS wordt apart ingezameld. Verder staan we op het punt om een inspiratiecentrum, gemaakt op het dak van ons bedrijf, te openen. Dit centrum is bedoeld om klanten meer inzicht te geven in ons duurzame productieproces (van afval tot eindproduct). Op het dak liggen tevens 12 daktypes die allemaal een duurzame oplossing bieden. Het enige daktype dat volledig circulair is bevat EPS-isolatiemateriaal.”

Foto: Van Haperen Dakbedekkingen 

Jullie werken met verschillende soorten isolatiemateriaal en dakbedekking. Wat zijn de voordelen van isolatiemateriaal gemaakt van EPS?

“EPS is heel goed recyclebaar. Het is licht, eenvoudig te snijden en het enige isolatiemateriaal dat volledig circulair is. Wij doen veel renovatie en zitten vaak met de gebouweigenaar zelf aan tafel. Wij geven graag advies omtrent duurzame oplossingen. Geregeld raden wij dan een product met EPS aan.”

Wat doen jullie om EPS-zwerfafval op en rond de bouwplaats te voorkomen?

“We werken veelal met elektrisch gereedschap. Grote stukken EPS bereiden we van tevoren voor. Verder stoppen we het EPS dat overblijft, het snij-afval, meteen in een zak op de bouwplaats. Deze zak wordt opgehaald en naar onze milieustraat gebracht. Soms halen we een heel dak af, dan komt Kingspan Unidek het EPS-restmateriaal direct ophalen. Ook houden we eens in de zoveel tijd een zogenaamde ‘toolbox-meeting’. We bespreken dan de nieuwste gereedschappen, maar hebben het ook over het belang van inzameling en recycling.”

Heeft u nog tips voor andere ondernemers hoe om te gaan met EPS-restanten?

“Allereerst zou ik natuurlijk iedereen aanraden om EPS apart in te zamelen! Het is 100% recyclebaar, dus zonde als het als zwerfafval in het milieu of als bouwafval in de verbrandingsoven belandt. Daarnaast, en dit is een beetje out-of-the-box, maar ga ook op zoek naar andere toepassingen van EPS. Wij kennen toevallig een decoratiebouwer en die komt af en toe ‘shoppen’ in onze milieustraat. Laatst heeft hij een iglo van onze EPS-restanten gemaakt. Mooi, toch?”

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is niet schadelijk voor het milieu, maar omdat het zo licht is, kunnen kleine stukjes wel makkelijk wegwaaien. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door hun zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar moet worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Twitter en LinkedIn.

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.