Probouwteam verkoopt innovatieve EPS-snijders voor op de bouwplaats. Sinds de oprichting in 2013 helpt het bedrijf bouwplaatsen in Nederland schoon te houden en te voorkomen dat EPS-korreltjes in het milieu belanden. Wij spraken oprichter Willem van der Sluis en sales manager Wilfred Smidt over het ontstaan van het bedrijf, de voordelen van EPS-snijders en de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker.
Willem: “Ik ben Probouwteam zo’n 10 jaar geleden begonnen. Zelf kom ik uit de bouw en werkte ik destijds als manager bij een dakbedekkingsbedrijf. Daar hoorde ik een verhaal van een opdrachtgever die klaagde over EPS-snijafval op en rond de bouwplaats. Hij wilde dat wij dat iedere dag gingen opruimen, maar dat kostte ons natuurlijk ontzettend veel tijd. Omdat ik zelf ruime ervaring als dakdekker heb, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Die vond ik in Duitsland waar een klein bedrijf een product had ontwikkeld om met een verwarmde draad EPS te snijden. Dit product was in Nederland nog niet verkrijgbaar, dus toen heb ik het hier geïntroduceerd.”
Wilfred: “Het is eigenlijk een vrij simpel systeem: je hebt een beugel onder geleiding en die wordt verwarmd door een accu of trafo, en de draad die heet wordt, zo’n 600 graden, smelt zich als het ware door het EPS heen. Dus de korrel wordt eigenlijk gelijk weer dichtgesmolten.”
Wilfred: “Je hebt geen afval! Bij het snijden komen namelijk geen korreltjes vrij. Zo houd je de bouwplaats schoon en komen er geen EPS-korreltjes in het milieu. Ook kun je met een EPS-snijder veel nauwkeuriger snijden dan bijvoorbeeld met een kettingzaag of handzaag. Je krijgt veel strakkere en rechte sneden. Dit is vooral belangrijk als je complexe vormen snijdt. Ergonomisch is het ook veel beter. Je moet je voorstellen dat de EPS-platen van tegenwoordig soms wel 30 cm dik zijn. Snijd die maar eens met een handzaag. Met een EPS-snijder hoef je alleen maar de beugel naar beneden te halen, waarna de zwaartekracht de rest van het werk doet. Werken met een EPS-snijder gaat dus veel sneller en efficiënter, waardoor je niet alleen tijd, maar ook geld bespaard.”
Willem: “Jazeker, plastic zwerfafval, dus ook EPS-snijafval, is een hot topic. Aannemers en bouwbedrijven worden steeds vaker op hun verantwoordelijkheid aangesproken. Laatst klopte er een bouwbedrijf bij ons aan dat na een foto op Twitter (van een sloot met zwerfafval van de bouwplaats) met de billen bloot moest bij de gemeente. Zij werken nu met onze snijders.”
Wilfred: “Over het algemeen is de bouwsector een vrij conservatieve sector, maar onder maatschappelijke druk komen steeds meer eindgebruikers in beweging. Wij geven demo’s door heel het land en merken dat veel bedrijven openstaan voor onze innovatieve snijders. Dat is commercieel gezien goed voor ons, maar ook voor het milieu. Ook wij willen impact maken.”
EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is licht van gewicht, dus voorkom dat EPS-isolatieplaten op de bouwplaats wegwaaien. Vermijd daarom bewerkingen waarbij EPS-korrels vrijkomen. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door hun zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar dient worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.
Stybenex is lid van EUMEPS.
Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.
Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.