Een schone bouwplaats: voorkom verwaaiing van EPS-bouwafval

Bouwafval is een belangrijke bron van zwerfafval op het land en in de rivieren. Vooral lichte materialen, waaronder EPS, zijn gevoelig voor verwaaiing en worden helaas teruggevonden in het water en de openbare ruimte. Het voorkomen van verwaaiing van bouwafval is daarom een belangrijk onderdeel van het programma plasticvrije rivieren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In samenwerking met bouwpartijen en gemeenten heeft Rijkswaterstaat in 2021 onderzoek gedaan naar de verwaaiing van bouwafval en op basis daarvan de leaflet ‘Voorkom verwaaiing van bouwafval’ ontwikkeld.

Recent is in samenwerking met Stybenex ook de omgang met EPS-producten aan deze leaflet toegevoegd.

Download hier de nieuwste versie van de leaflet ‘Een schone bouwplaats: voorkom verwaaiing van bouwafval’.

De leaflet bevat praktische tips die bouwers direct op hun bouwplaats kunnen toepassen om te voorkomen dat bouwmaterialen in het milieu terechtkomen. Zo wordt het aanbevolen om EPS te snijden (met een elektrische EPS-snijder) in plaats van te zagen om verwaaiing van EPS-korreltjes te voorkomen.

De leaflet is bedoeld voor bouwers en wordt verspreid door gemeenten, NGO’s en brancheorganisaties (zoals Stybenex), zodat bouwers de beschikbare kennis kunnen inzetten op hun bouwplaatsen. Door samen te werken en maatregelen te nemen, kunnen we ervoor zorgen dat bouwafval niet langer bijdraagt aan de vervuiling van onze rivieren en omgeving.

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is erg licht, waardoor kleine korreltjes makkelijk kunnen wegwaaien. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door het zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar dient te worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Willem en Wilfred van Probouwteam: “Met EPS-snijders komen er geen korreltjes in het milieu”

Probouwteam verkoopt innovatieve EPS-snijders voor op de bouwplaats. Sinds de oprichting in 2013 helpt het bedrijf bouwplaatsen in Nederland schoon te houden en te voorkomen dat EPS-korreltjes in het milieu belanden. Wij spraken oprichter Willem van der Sluis en sales manager Wilfred Smidt over het ontstaan van het bedrijf, de voordelen van EPS-snijders en de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker.

Hoe is Probouwteam ontstaan?

Willem: “Ik ben Probouwteam zo’n 10 jaar geleden begonnen. Zelf kom ik uit de bouw en werkte ik destijds als manager bij een dakbedekkingsbedrijf. Daar hoorde ik een verhaal van een opdrachtgever die klaagde over EPS-snijafval op en rond de bouwplaats. Hij wilde dat wij dat iedere dag gingen opruimen, maar dat kostte ons natuurlijk ontzettend veel tijd. Omdat ik zelf ruime ervaring als dakdekker heb, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Die vond ik in Duitsland waar een klein bedrijf een product had ontwikkeld om met een verwarmde draad EPS te snijden. Dit product was in Nederland nog niet verkrijgbaar, dus toen heb ik het hier geïntroduceerd.”

Wat doet een EPS-snijder precies?

Wilfred: “Het is eigenlijk een vrij simpel systeem: je hebt een beugel onder geleiding en die wordt verwarmd door een accu of trafo, en de draad die heet wordt, zo’n 600 graden, smelt zich als het ware door het EPS heen. Dus de korrel wordt eigenlijk gelijk weer dichtgesmolten.”

Wat zijn de voordelen van het werken met EPS-snijders?

Wilfred: “Je hebt geen afval! Bij het snijden komen namelijk geen korreltjes vrij. Zo houd je de bouwplaats schoon en komen er geen EPS-korreltjes in het milieu. Ook kun je met een EPS-snijder veel nauwkeuriger snijden dan bijvoorbeeld met een kettingzaag of handzaag. Je krijgt veel strakkere en rechte sneden. Dit is vooral belangrijk als je complexe vormen snijdt. Ergonomisch is het ook veel beter. Je moet je voorstellen dat de EPS-platen van tegenwoordig soms wel 30 cm dik zijn. Snijd die maar eens met een handzaag. Met een EPS-snijder hoef je alleen maar de beugel naar beneden te halen, waarna de zwaartekracht de rest van het werk doet. Werken met een EPS-snijder gaat dus veel sneller en efficiënter, waardoor je niet alleen tijd, maar ook geld bespaard.”

Merken jullie dat er meer aandacht is voor (EPS-)zwerfafval?

Willem: “Jazeker, plastic zwerfafval, dus ook EPS-snijafval, is een hot topic. Aannemers en bouwbedrijven worden steeds vaker op hun verantwoordelijkheid aangesproken. Laatst klopte er een bouwbedrijf bij ons aan dat na een foto op Twitter (van een sloot met zwerfafval van de bouwplaats) met de billen bloot moest bij de gemeente. Zij werken nu met onze snijders.”

Wilfred: “Over het algemeen is de bouwsector een vrij conservatieve sector, maar onder maatschappelijke druk komen steeds meer eindgebruikers in beweging. Wij geven demo’s door heel het land en merken dat veel bedrijven openstaan voor onze innovatieve snijders. Dat is commercieel gezien goed voor ons, maar ook voor het milieu. Ook wij willen impact maken.”

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is licht van gewicht, dus voorkom dat EPS-isolatieplaten op de bouwplaats wegwaaien. Vermijd daarom bewerkingen waarbij EPS-korrels vrijkomen. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door hun zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar dient worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Van Haperen Dakbedekkingen over de inzameling van EPS: “Wij hebben onze eigen milieustraat ontwikkeld”

EPS is 100% recyclebaar. Daarom stimuleert Stybenex maximale inzameling en hoogwaardige recycling van EPS. Ook Michael van Haperen, directeur bij Van Haperen Dakbedekkingen, draagt op zijn manier een steentje bij. Wij spraken hem over duurzaam ondernemen, zijn eigen milieustraat en de voordelen van EPS.

Jullie hebben recent ‘De Groene Pluim’ ontvangen, wat houdt dit in?

“De Groene Pluim is een initiatief om bedrijven die echt duurzaam ondernemen erkenning te geven. Veel bedrijven roepen dat ze duurzaam ondernemen, maar doen dit niet. Andersom zijn er ook heel veel bedrijven die wel duurzaam ondernemen, maar dit niet roepen. Voor die laatste groep ondernemers biedt De Groene Pluim een platform. Bedrijven met een Groene Pluim gelden als voorbeeld voor de rest. Dat wij er nu ook een hebben, daar ben ik best een beetje trots op.”

Wat doen jullie dan precies?

“Sinds een paar jaar hebben wij een eigen milieustraat op ons bedrijventerrein. In deze milieustraat worden 9 verschillende afvalstromen verzameld. Ook EPS wordt apart ingezameld. Verder staan we op het punt om een inspiratiecentrum, gemaakt op het dak van ons bedrijf, te openen. Dit centrum is bedoeld om klanten meer inzicht te geven in ons duurzame productieproces (van afval tot eindproduct). Op het dak liggen tevens 12 daktypes die allemaal een duurzame oplossing bieden. Het enige daktype dat volledig circulair is bevat EPS-isolatiemateriaal.”

Foto: Van Haperen Dakbedekkingen 

Jullie werken met verschillende soorten isolatiemateriaal en dakbedekking. Wat zijn de voordelen van isolatiemateriaal gemaakt van EPS?

“EPS is heel goed recyclebaar. Het is licht, eenvoudig te snijden en het enige isolatiemateriaal dat volledig circulair is. Wij doen veel renovatie en zitten vaak met de gebouweigenaar zelf aan tafel. Wij geven graag advies omtrent duurzame oplossingen. Geregeld raden wij dan een product met EPS aan.”

Wat doen jullie om EPS-zwerfafval op en rond de bouwplaats te voorkomen?

“We werken veelal met elektrisch gereedschap. Grote stukken EPS bereiden we van tevoren voor. Verder stoppen we het EPS dat overblijft, het snij-afval, meteen in een zak op de bouwplaats. Deze zak wordt opgehaald en naar onze milieustraat gebracht. Soms halen we een heel dak af, dan komt Kingspan Unidek het EPS-restmateriaal direct ophalen. Ook houden we eens in de zoveel tijd een zogenaamde ‘toolbox-meeting’. We bespreken dan de nieuwste gereedschappen, maar hebben het ook over het belang van inzameling en recycling.”

Heeft u nog tips voor andere ondernemers hoe om te gaan met EPS-restanten?

“Allereerst zou ik natuurlijk iedereen aanraden om EPS apart in te zamelen! Het is 100% recyclebaar, dus zonde als het als zwerfafval in het milieu of als bouwafval in de verbrandingsoven belandt. Daarnaast, en dit is een beetje out-of-the-box, maar ga ook op zoek naar andere toepassingen van EPS. Wij kennen toevallig een decoratiebouwer en die komt af en toe ‘shoppen’ in onze milieustraat. Laatst heeft hij een iglo van onze EPS-restanten gemaakt. Mooi, toch?”

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is niet schadelijk voor het milieu, maar omdat het zo licht is, kunnen kleine stukjes wel makkelijk wegwaaien. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door hun zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar moet worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Plant Manager Bennie Kroes over EPS-zwerfafval: “Zorg dat EPS ‘binnenshuis’ blijft”

Op 16 september is het zover: dan komen de leden van Stybenex in actie tijdens de NRK Buitenterreindag van de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie. In aanloop naar deze dag interviewen wij Bennie Kroes, Plant Manager bij VBI Weurt. Met hem hebben we het over het onderhoud van zijn bedrijfsterrein en hoe hij voorkomt dat daar losse EPS-bolletjes rondzwerven.

Wat doen jullie om EPS-zwerfafval op en rond jullie bedrijfsterrein te voorkomen?

“Allereerst zorgen we ervoor dat EPS ‘binnenshuis’ blijft. Dit doen we door het hekwerk rondom ons terrein helemaal dicht te maken en op sommige plekken damwanden en groene doeken te plaatsen. Ook voorzien wij onze putten en kolken van zeven, zodat EPS niet via ons riool in het hoofdriool kan komen. Dat geldt overigens ook voor de afvoer van ons regenwater. We willen niet dat EPS in het slootwater terecht komt. Naast dat we ervoor zorgen dat EPS op ons eigen terrein blijft, maken we dit terrein ook regelmatig schoon. Dat doen we zelf, maar maandelijks komt er ook een hoveniersbedrijf langs die met een speciale stofzuiger ons hele terrein stofzuigt. Verder doen we dakinspecties en is het belangrijk om EPS op de juiste manier te verpakken, op te stapelen en te vervoeren. We rijden bijvoorbeeld altijd met gesloten vrachtwagens en door netten te spannen voorkomen we dat EPS wegwaait. Het is en blijft natuurlijk een zeer lichtgewicht materiaal.”

Wat kunnen afnemers, verwerkers en aannemers doen om EPS-zwerfafval te voorkomen?

“Download de verwerkingsvoorschriften! Iedere fabrikant stelt deze beschikbaar en hierin staat precies omschreven welke maatregelen je kunt treffen en welke gereedschappen je nodig hebt om EPS op de juiste manier te verwerken. Het gaat nu mis, omdat EPS vaak op dezelfde manier wordt behandeld als andere materialen. Dan gebruikt de timmerman op de bouwplaats dezelfde houtzaag voor het zagen van een balk als het op maat maken van een stuk EPS. Dit terwijl hij veel beter een gloeimes kan gebruiken.”

Schone Rivieren doet ieder jaar onderzoek naar de hoeveelheid zwerfafval langs de rivieroevers in Nederland. Dit voorjaar werd er relatief veel ‘piepschuim’, dus waarschijnlijk ook EPS, gesignaleerd. Hebben jullie enig idee waar dit EPS-zwerfafval vandaan komt?

“Ik denk dat een groot deel afkomstig is uit de scheepvaart, maar dat ook de bouwplaatsen en betonfabrieken langs de rivieren van invloed zijn. We hebben dat zelf ook gezien bij onze betonfabriek in Huissen. Hier worden onze vloersystemen geassembleerd en komen beton en EPS samen. Toen we een paar jaar geleden werden benaderd door GoClean omdat zij opvallend veel EPS-zwerfafval in de buurt van onze fabriek vonden, konden we twee dingen doen: óf onze kop in het zand steken óf onze verantwoordelijkheid nemen en zoeken naar een oplossing. Dat laatste hebben we gedaan en sindsdien trekken we samen op. We hebben al meerdere verbeteringen (o.a. het gebruik van kooien en netten) doorgevoerd en inmiddels is de hoeveel EPS-zwerfafval een stuk minder geworden.”

EPS is een circulair isolatiemateriaal. Het is niet schadelijk voor het milieu (immers: 98% is lucht), maar omdat het zo licht is, kunnen kleine stukjes wel makkelijk wegwaaien. Alle leden van Stybenex hebben zich verplicht om te zorgen voor ‘good-housekeeping’ op hun productielocaties. Door hun zorgvuldige transport van EPS wordt verontreiniging van landschap voorkomen. Stybenex spant zich in om verspreiding van EPS-zwerfafval ook op andere plekken, zoals bouwplaatsen, te voorkomen. Samen met partners verkennen we de mogelijkheden daarvoor. EPS hoort immers niet in het milieu, maar moet worden ingezameld om weer nieuwe EPS-producten van te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over EPS, Stybenex en onze leden? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn.

Stybenex is lid van EUMEPS.

Stybenex is lid van de Nederlandse Isolatie Industrie.

Meer informatie?
Rogier Goes vertelt u graag meer over Stybenex en EPS. Mail naar r.goes@stybenex.nl of bel met Rogier Goes op telefoonnummer +31 6 10975826.